Deși frica ne poate ține pe loc și ne poate împiedica să trăim viața visurilor noastre, problema este de fapt relația pe care o avem cu frica, mai mult decât frica în sine.

Cei mai mulți dintre noi avem relații nesănătoase cu frica. Mulți dintre noi permit fricii să controleze prea mult din viața noastră.

Frica va exista întotdeauna. Este un instinct înnăscut ce ne ajută să navigăm prin lume, însă problemele apar atunci când îi oferim prea multă putere.

Atunci când îi oferim fricii putere, ne slăbește și ne face să trăim o viață plină de spaimă, regrete și sărăcie.

Atunci când trăim în frică, este posibil –

  • Să ne fie greu să acționăm
  • Să ne simțim nedemni sau să simțim că Universul ne-a abandonat
  • Să avem gânduri negative sau gânduri ce ne limitează
  • Să credem că lucrurile sunt imposibile
  • Să ne ascundem de adevăr
  • Să dăm vina pe ceilalți
  • Să avem o minte îngustă
  • Să ne dorim ca lucrurile să fie perfecte
  • Să ne punem puterea în mâinile unei alte persoane sau unui alt lucru

Însă, atunci când ne lăsăm în voia fricii, vom putea să trăim o viață ce pare împlinită, fericită și abundentă.

Dacă ești într-un proces în care vrei să refaci relația pe care o ai cu frica, iată 4 sfaturi puternice care te pot ajuta să începi –

1 Învață să recunoști frica

Primul pas pentru a crea o relație sănătoasă cu frica, este să recunoști frica în acțiune. Dacă acționezi de ceva timp dintr-un loc al fricii, este posibil ca nici măcar să nu mai observi frica atunci când apare.

Începe prin a conștientiza momentul în care apare frica, ascultă care este modul în care ea operează. Încearcă să fii un observator al gândurilor venite din frică.

Gândurile venite in frică sună adesea precum următoarele –

  • ”Nu pot face asta”
  • ”Mai bine nu, oamenii vor râde de mine”
  • ”Asta este imposibil”
  • ”Altcineva se va ocupa de asta”
  • ”Nu am suficient/ Nu sunt suficient de bun/ă”

Atunci când vei putea identifica frica, ești la jumătatea drumului spre a face pace cu ea.

2 Reprogramează gândurile venite din frică

Atunci când începi să identifici frica atunci când apare, recunoaște că este frică apoi reprogramează acel gând.

Spre exemplu, dacă apare un gând venit din frică precum – ”nu, nu pot face asta” – identifică-l, apoi înlocuiește-l cu un nou gând precum – ”Bine înțeles că pot face asta, voi găsi o cale, totul va fii bine.

În esență, dacă îți reprogramezi gândurile venite din frică, înveți să operezi și îți întărești legătura pe care o ai cu inima ta.

3 Simte frica și fă-o oricum

Atunci când simți frica cum apare, uneori cel mai eficient mod prin care o poți calma este dacă acționezi. Frica te poate face uneori să te simți incapabil însă, atunci când acționezi, frica iese natural din imagine.

Poate fii dificil să acționezi atunci când apare frica, întrucât îți poate întuneca judecata însă, chiar și cea mai mică acțiune poate ajuta să schimbi lucrurile și să vezi totul dintr-o perspectivă diferită.

Când începi să faci primii pași în direcția care pare cea mai potrivită în acel moment, frica nu va mai avea putere asupra ta. Iar asta îți va permite să vezi lucrurile cu mai multă claritate, de asemenea îți sporește intuiția.

4 Încrede-te în ceva mai măreț ca tine

Dacă îți dorești cu adevărat să te eliberezi de frică, ajută dacă te încrezi în ceva din exteriorul tău.

Fie că este Dumnezeu, Universul, Dragostea, Sinele tău înalt sau orice altceva; atunci când te încrezi în ceva mai măreț ca tine te vei simți sprijinit, iubit și protejat. De asemenea, îți permite să te încrezi în scopul înalt al vieții tale.

Atunci când te încrezi în ceva mai măreț ca tine este ușor să îți schimbi gândirea limitată, bazată pe frică, într-o gândire bazată pe dragoste și sprijin.

Atunci când te încrezi în ceva mai măreț ca tine, este și un semn că înțelegi cine ești cu adevărat și îți recunoști potențialul infinit.

Atunci când îți schimbi gândirea bazată pe frică și începi să ai un mod de gândire abundent și iubitor, întreaga ta viață va trece la un nou nivel și va fii mai ușor și mai natural să trăiești viața scopului tău cel mai înalt.

Sursa: https://foreverconscious.com