Pe măsură ce coronavirus continuă să se răspândească în jurul lumii, la fel crește și teama despre modul în care toate acestea ne vor afecta viața de zi cu zi. Sunt atât de multe lucruri care nu se cunosc despre această boală, iar această incertitudine cauzează stres și angoasă pentru mulți dintre noi.
Este esențial să înțelegem că acesta este mai mult un proces decât un eveniment. Modul în care se desfășoară, timpul și spațiul unde urmează să apară este necunoscut.
Aici vorbim despre felul în care putem gestiona incertitudinea. Atunci când lucrurile sunt neclare, sau imaginația începe să fugă cu gândurile noastre. Exisă un ”cum ar fii dacă” ce crește și se întărește.
Este important să nu uităm că multe dintre aspectele acestui virus și riscul tău de a fii expus, sunt în puterea ta de decizie și acționare. Revin-o la realitatea fiecărei zile. Cântărește deciziile pe care le faci, gândește-te bine dacă să ieși sau să lucrezi de acasă, dau dacă să te izolezi sau să-ți vizitezi prietenii sau familia.
Această anxietate este legată de incertitudinea viitorului nostru. Deși ne lovim de asta în fiecare zi. Știm cum să acționăm atunci când suntem într-un ambuteiaj, sau atunci când planurile se schimbă, sau chiar și atunci când o persoană dragă este bolnavă și are nevoie de îngrijire medicală de urgență.
Ce este mindfulness-ul (prezența)?
Mindfulness înseamnă să fii treaz în fiecare moment al vieții tale – atât cele plăcute cât și cele neplăcute – chiar atunci când se întâmplă. Asta înseamnă să fii atent la modul în care ceva te face să te simț, care este prima ta reacție, etc. și gândește-te la acestea pentru a te ghida, iar apoi fă-ți timp să răspunzi situației, nu doar să reacționezi.
Cum te poate ajuta practicarea prezenței pentru a rămâne calm în aceste vremuri incerte?
Prezența este ”pregătirea pentru dezastru” în sensul în care ne ajută să nu ne panicăm atunci când prima noastră reacție este să ne panicăm atunci când ne gândim la ce S-AR PUTEA întâmpla. Unii oameni trăiesc întreaga lor viață pregătindu-se pentru ce s-ar putea întâmpla. Mereu pregătindu-se pentru ce e mai rău.
Practicarea prezenței este un mod ce ne ajută să fim cu ceea ce este cu adevărat. Practicarea prezenței ne ajută să avem încrederea că ne vom descurca în orice situație. Ne ajută să diferențiem lucrurile ce știm sigur să sunt în realitate, de cele ce izvorăsc din frică.
Prezența îți oferă încrederea că poți rezolva lucrurile pe care le controlezi, și că poți renunța la grijile despre lucrurile pe care nu le poți controla. Această practică va fii extrem de utilă în această perioadă în care vedem schimbări culturale din cauza virusului.
Cum putem face față acestui virus?
Iată 10 ponturi pentru a gestiona această amenințare a sănătății.
1 Ai încredere că oficialitățile din sistemul de sănătate acționează în interesul nostru și că vor face tot ce pot pentru a ne proteja.
2 Informează-te la nivel global și caută informații reale de la experți de încredere. Dar nu te expune la prea multă informație. Fii atent la modul în care TU percepi informația. Încearcă să nu te angajezi în conversații sau povești în care oamenii tind să cosmetizeze informația pe care o au despre virus.
3 Cântărește informația în relație cu aspectul național al virusului. Gândește-te la locul în care există în țară. Gândește-te la familia și prietenii tăi. Sunt în pericol? Fii atent la modul în care TU percepi informația.
4 Contactează-ți prietenii și familia și spune-le sincer despre îngrijorările tale. Înțelege realitatea faptului că acest virus se împrăștie cu repeziciune și inevitabil va ajunge și în zona ta.
5 Înțelege perspectiva locală. Conștientizează eforturile locale de a stopa împrăștierea bolii. Înțelege că vor exista proceduri și reguli ce vor fi aplicate orașului sau regiunii tale. Este bine să ai o discuție cu angajatorul tău pentru a înțelege care va fii planul lui de acțiune. Cel mai probabil această discuție îți va influența planurile sau acțiunile.
6 Monitorizează virusul, înțelege unde este și alege cel mai bun pas pe care îl poți face pentru a gestiona incertitudine. Spre exemplu fă-ți provizii, curăță-ți casa, dezinfectează cărucioarele de cumpărături înainte să le atingi, spală-te frecvent pe mâini și nu-ți atinge fața, toate sunt decizii pe care le poți face. Toate sunt acțiuni ce stau în puterea ta să le gestionezi.
7 Amintește-ți că suntem împreună în asta. Cu toții vom fii în aceeași situație. Fă tot ce poți pentru a opri răspândirea microbilor, spălându-ți frecvent mâinile, și tușește sau strănută în mânecă. Nu deveni obsedat de ce se POATE întâmpla. Întrucât cel mai probabil viața ta de zi cu zi va fii afectată, caută sfaturi de la persoanele apropiate și familie despre felul în care gestionează ei situația și care va fii următoarea lor mișcare.
8 Reformulează-ți gândurile. În loc să te gândești la aspectele negative ale acestei perturbări – precum anularea evenimentelor publice, sau închiderea școlilor, reformulează-ți gândurile pentru a vedea oportunități. Dacă școala copiilor tăi s-a închis, vei avea mai mult timp să petreci cu ei
9 Înțelege modurile în care te poți proteja fără să te simți izolat sau singur. Într-un timp în care avem mai multe canale de comunicare ca niciodată, poți face alegeri potrivite și poți lua decizii inteligente pentru a rămâne ancorat în realitatea situației.
10 Recunoaște că situația ESTE stresantă. Este ceva ce n-am mai înfruntat până acum ca națiune. Nu-ți judeca fricile, doar conștientizează-le și fă o listă a tuturor lucrurilor pe care le poți face pentru a fii mai puțin temător. Crede că vom putea face față acestor lucruri pe măsură ce ele apar. Frica obsesivă nu ajută cu nimic situația.
Cel mai important este să continui să-ți trăiești viața. Amintește-ți că putem trece peste asta, așa cum am trecut și peste alte provocări de-a lungul istoriei. Putem întâmpina provocările pe măsură ce apar.