Zeițele, sau reprezentările feminine ale divinității, pot fii găsite în toate religiile din întreaga lume. Sunt extrem de importante în hinduism, budism, religiile păgâne dar și în religiile antichității precum cele din Grecia, Egipt, Mesopotamia, America și multe altele. În legendele lor antice, aceste zeițe întrupau un amestec de caracteristici ale războinicelor, mamelor, magicienilor și iubitelor.
Fiecare zeiță are propriile calități, talente și ritualuri asociate unice. De-a lungul secolelor – până în prezent - oamenii au efectuat ritualuri pentru o anumită zeiță, atunci când au vrut să aibă anumite rezultate în viețile lor.
Ai probleme în relații? Încearcă să o invoci pe Afrodita, zeița dragostei din Grecia. Te preocupă banii? Încearcă să ii aduci o ofrandă lui Laskshmi, zeița hindusă a averii.
Există nenumărate zeițe diferite în culturile din jurul lumii, mai jos vei găsi 11 dintre ele pe care le poți invoca în viața ta.
Brigid – Zeiță celtică
Brigid este o zeiță celtică, venerată pentru nenumăratele sale talente. Este considerată protectoarea avuției și a celor tineri, dar și a poeziei, vindecării și primăverii. Este celebrată de sărbătoarea păgână de Imbolc, ce are loc pe 2 februarie în emisfera nordică. Există multe fântâni numite după Brigid, pe tot teritoriul Irlandei, în care oamenii aruncă monede sau la care aduc ofrande.
Kuan Yin – Zeiță budistă
Kuan Yin este o zeiță budistă, ce întrupează compasiunea. Numele ei se traduce ”auzul sunetelor (sau plânsetelor) lumii”. Este o zeiță a milosteniei, având ca scop alinarea suferințelor din lume. Îi sunt aduse ofrande sub formă de prăjituri, bețișoare parfumate cu aromă de lotus, fructe proaspete sau flori, în special atunci când dorești să ai binecuvântarea ei sau când dorești să concepi un copil.
Isis – Zeiță a Egiptului
Isis este una dintre cele mai puternice zeități ale panteonului egiptean. Numele ei înseamnă ”tron” iar ea este adesea reprezentată în scrierile hieroglifelor prin simbolul pentru tron, cel al unui disc solar, al cornului de vacă sau al capului său. Abilitățile sale magice se crede că sunt extrem de puternice, ea putându-i vindeca pe cei bolnavi și învia pe cei decedați. În rolul său de mamă a zeului Horus, Isis este văzută ca o puternică protectoare și un model pentru mame.
Shakti – Zeiță hindusă
În hinduism, Shakti este puterea divină ce stă la baza Universului – sursa din care a izvorât întreaga existență. Prin urmare, ea este asemenea ”Mamei Pământ” din alte tradiții, însă uneori este văzută ca o forță energetică mai mult decât o ființă feminină divină. În tradiția hindusă, se crede că femeile sunt vase pentru Shakti, prin urmare poartă puterile creării și distrugerii. Venerarea lui Shakti este un element cheie în Yoga Tantra, o formă de meditație ce a apărut în jurul secolului 1 ÎHr.
Freya – Zeiță scandinavă.
Freya este puternica zeiță scandinavă a dragostei și fertilității. Practică magia cu aptitudinea de a manipula realitatea pentru a-i servi dorințelor ei. Ea este asociată și cu moartea căci domnește pete Folkvang, tărâmul de după moarte, al cărui locuitori îi alege dintre războinicii uciși. Se mai crede și că îi ajută pe cei decedați să meargă în spre viața de apoi. Cei ce doresc să o invoce pentru a-i ajuta în ritualuri sau pentru a atrage dragostea, îi fac ofrande sub formă de mied, miere, carne, dar și altele.
Bast – Zeiță a Egiptului
Bast, sau Bastet, este zeița egipteană a războiului, reprezentată sub formă de pisică. Este o protectoare feroce, ce se crede că deține Utchat-ul, ochiul a tot-văzător al lui Horus. Ea a fost asociată și cu fertilitatea, muzica și plăcerile fizice. Bast este asociată și cu parfumurile, simbolul hieroglific pentru numele ei fiind și cel al unui vas specific celui în care se păstrau parfumurile. Din acest motiv, oamenii îi aduc uneori ca ofrandă parfumuri și uleiuri esențiale.
Atena – Zeiță greacă
Atena este zeița greacă a înțelepciunii, dar și prietenă a războinicilor. O zeiță virgină, Atena este echilibrată și curajoasă, dar și o iubitoare a artelor și literaturii. Este adesea reprezentată cu o bufniță alături, și este asociat cu măslinii. Ca zeitate ce domnește peste Atena, Grecia, Atena este adesea chemată pentru protecție dar și pentru a ajuta în probleme de război și guvernare.
Pachamama – Zeiță andină
Pachamama este Zeița Mamei Pământ pentru poporul andin. Ea întrupează hrana și abundența și acoperă întreaga creație, asemenea zeiței grecești, Gaia. Este asociată cu ritualurile pentru fertilitate, protecție și recoltă bogată. Cei ce o venerează, îi oferă adesea mâncare, tutun, alcool și frunze de coca.
Mazu – Zeiță budistă
Mazu este o zeiță budistă a mărilor. Ea este venerată ca patroană a marinarilor și navigatorilor, și se spune că vine în ajutorul celor ce o cheamă. Mazu se crede a fii forma divinizată a unei femei tinere pe nume Lin Mo Niang, ce a trăi în secolul 10 DHr. Lin Mo era cunoscută ca vindecătoare ce îi vindeca pe cei bolnavi și avea puterea să prezică vremea și chiar să oprească furtunile de pe mare.
Inana – Zeiță sumeriană
Inana este zeița sumeriană a dragostei sexuale și procreării, numită și Regina Cerurilor. Este adesea asociată cu zeița mesopotamiană Ishtar, și cu cea feniciană Astarte. Se crede și că era pricepută în război și politică, și este adesea reprezentată alături de lei, pentru a-i arăta curajul și bravura. Ofrandele pentru Inana sunt adesea sub formă de prăjituri speciale, vin, grâne și carne.
Eos – Zeiță grecească
Eos este zeița grecească a zorilor, o patroană a noilor începuturi. Ea este sora lui Helos, zeul Soare, și a lui Selene, Zeița Lună. Ea este adesea reprezentată cu aripi și se spune că aduce zorii pe pământ. Eos se crede că are o dorință nepotolită – atât pentru dragoste cât și pentru aventură.
Sursa: https://www.huffpost.com