10. Nu vei să îi ajuți pe ceilalți

Sentimentul că ești blocat într-o serie de evenimente și circumstanțe ce au produs traumă sau pierdere, poate face o persoană incapabilă de ai ajuta pe ceilalți. Deși este posibil să vadă că există o persoană ce are nevoie disperată de ajutorul lor, ei nu i-l pot oferi. Paralizia pe care propria lor situație au adus-o, îi lasă în incapacitatea de a-i ajuta pe ceilalți.

Este extrem de vindecător să îi poți ajuta pe ceilalți. Dacă îți poți lăsa problemele de-o parte pentru o scurtă perioadă poate ajuta în procesul de vindecare.

Dorința de a-i ajuta pe ceilalți reprezintă primul semn că o persoană se reface. Însă, adesea cea mai mare provocare este chiar să începi.

Dacă, la câteva luni după eveniment încă simți că nu vrei să-i ajuți pe ceilalți, cel mai probabil încă nu ai început procesul de recuperare. Minte și sufletul tău nu sunt încă pregătite, iar asta poate arăta că ai nevoie de ajutor pentru a începe să mergi mai departe.

9. Găsești mereu scuze să fii singur

Este destul de normal să te izolezi de ceilalți atunci când treci printr-o situație stresantă. Poate simți că nimeni nu înțelege prin ce treci. Sau poate frica de a fii ridiculizat și judecat te oprește să te îndrepți spre oameni.

Atunci când intri în contact cu oamenii te prefaci că totul este în regulă, când de fapt nu este.

Pentru a nu fi nevoiți să se prefacă, mulți oameni se retrag. Este mai ușor să fii singur decât să menții o șaradă pentru prieteni. Iar asta înseamnă că ești nevoit să inventezi scuze pentru a evita evenimentele sociale. O persoană poate accepta o invitație dar va anula în ultimul moment. Adesea, își doresc să meargă însă se răzgândesc în al doisprezecelea ceas.

Evitarea oamenilor și anularea în ultimul moment indică faptul că nu ai confruntat complet evenimentele cu care te lupți. Încă nu a început procesul de vindecare iar asta te trage în spate.

8. Îi lași pe alții să te trateze ca pe un preș

Atunci când o persoană trece printr-o perioadă dureroasă, s-ar putea să fie predispuși să îi lase pe ceilalți să profite de ei. Vulnerabilitatea lor emoțională îi face țintele perfecte pentru manipulatori.

”eram atât de traumatizată de abuzul pe care l-am suferit în copilărie,” ne spune Mandy. ”Mereu mă panicam atunci când cineva voia ceva de la mine, eram atât de terifiată de consecințele unui refuz. Prin urmare ceilalți au profitat de mine la locul de muncă și în relații. Lucrând cu ceea ce s-a întâmplat și cu consecințele ce au urmat, am căpătat puterea de a mă apăra și de a nu-i mai lăsa pe ceilalți să calce peste mine.”

În timpul perioadelor de stres și durere, este mai ușor să accepți ceva decât să explici de ce spui nu. Dacă le permiți celorlalți să preia controlul poate fii mai puțin stresant decât să fii tu în control.

7. Nu renunți la persoanele toxice

O persoană care a trăit pierdere și traumă este posibil să își piardă perspectiva în relații. Adesea se leagă de relații nepotrivite. Toxicitatea acestor relații continuă să îi rănească și îi împiedică să meargă mai departe.

Din exterior, pare o formă de auto-pedepsire. Pare că acea persoană caută relațiile toxice. Sunt atât de prinși de ceea ce se întâmplă în relațiile lor încât nu por vedea răul pe care îl suferă.

Adesea, persoana toxică este conectată de trecutul pe care ei încă nu sunt pregătiți să îl lase în urmă. Relațiile toxice devin un fel de, dependență.

În același timp, sunt precum niște paraziți. Sug bucuria din viața unei persoane și o împiedică să trăiască la potențialul lor maxim. Este posibil ca acea persoană chiar să vadă că aceea este o relație toxică și tot nu se va putea desprinde.

6. Te simți neiubit

Perioadele dificile pot face o persoană să simtă că nimeni nu o iubește. Deși este posibil chiar ea să evite oamenii și să fie retrasă, acea persoană se va simți neiubită. Se simte singură și neînțeleasă, deși chiar ea și-a impus asta. Alții este posibil să se simtă nedemni de iubire și incapabili să vadă de ce merită iubire.

”Conduceam atunci când cel mai bun prieten al meu a murit. Nu mai credeam să sunt demnă de iertare, cu atât mai mult de dragoste,” ne spune Sara. ”Oriunde mă uitam, vedeam oameni care credeam că nu mă pot iubi după ceea ce am făcut.”

Sentimentul că ești neiubit sau nedorit este dăunător pentru procesul de vindecare. Una dintre cele mai bune motivații pentru recuperarea după un eveniment este dragostea și sprijinul celorlalți.

Dacă simți că nimeni nu te iubește, poate încetini sau chiar bloca procesul de vindecare. Identifică persoanele din viața ta care te iubesc și bazează-te pe ei pentru sprijin.

5. Ești gata să treci peste toate principiile tale morale

Vulnerabilitatea emoțională îi poate face pe unii să ia decizii necaracteristice. Nu gândesc logic iar asta se poate vedea într-un comportament nepăsător.

Alții poate simt că nu mai au nimic de pierdut, așa că este posibil să facă ceva ce nu ar face în mod normal.

Acționează în grabă, regretă în timpul liber, sau cel puțin asta spun. Consecințele unei decizii nepotrivite îți pot schimba viața. Decizia de a avea un comportament sexual riscant poate pune viața unei persoane în pericol. O perioadă încărcată emoțional nu este cea mai bună pentru a lua decizii importante. Chiar și după trecerea acestei situații, judecata unei persoane poate fii încă afectată.

Dacă nu te adresezi situației ce a avut loc va duce la continuare lanțului de alegeri nepotrivite. Deciziile și alegerile nepotrivite pot duce o persoană pe o spirală descendentă din care se vor redresa cu greu.

4. Abuzezi de substanțe

Atunci când trec prin multe schimbări emoționale, oamenii se simt lipsiți de ajutor și de speranță. Lupta este atât de copleșitoare. Acea persoană va căuta ceva pentru a o ajuta să facă față durerii. Orice îi poate face să nu fie nevoiți să își înfrunte problemele, pare atrăgător.

O persoană ce face cu greu față problemelor sale este posibil să se îndrepte spre alcool și droguri. Este posibil să abuzeze chiar și de medicamente prescrise.

Proprietățile psihotrope ale acestor substanțe poate ajuta o persoană să uite ceea ce se întâmplă în viața sa. Este o metodă sigură de a evita problemele și a nu fii nevoit să le confrunți. Folosirea și abuzul de substanțe poate declanșa dependență. Tratamentul și recuperarea din dependență, sunt dificile.

Ca să rupi cercul dependenței poate fii nevoie de o vizită la un centru de dezintoxicare și multă consiliere și terapie. Evită substanțele, întrucât folosirea lor poate avea unele consecințe de durată ce sunt dificil de depășit.

3. Nu te mai recunoști

O traumă sau o pierdere își poate lăsa definitiv amprenta asupra unei persoane. Se poate vedea mai puțin în timp însă va fii acolo pe viață. Durerea și suferința pot schimba definitiv o persoană.

Cu timpul, acea persoană va începe să se recupereze și se va reîntoarce la a fii persoana care era înainte. Tipul petrecut pentru a se reface și a procesa ceea ce s-a întâmplat, ajută enorm.

Însă, nu este așa de ușor pentru toată lumea. Există persoane cărora le este extrem de greu să revină la viețile lor de dinainte. Unii nu o pot face niciodată. Devin o persoană complet diferită față de cea care au fost înainte.

Dacă te uiți în oglindă și nu te mai poți recunoaște, este posibil să te chinui să îți revii dintr-un eveniment ce ți-a schimbat viața. Deși, orice schimbare îți va zgudui persoana, adevărata ta esență și caracterul tău ar trebui să rămână neschimbate.

2. Te simți nemotivat

Durerea și suferința pot face o persoană să se simtă nemotivată. Este un semnal de alarmă să nu poți simți motivație.

În fazele incipiente după evenimentul ce a declanșat durerea, va fii greu să te auto-motivezi. Însă, dacă va continua mult timp după, poate ar fii cazul să cauți ajutor.

O persoană își găsește motivația în interior. Auto-motivația este combinată cu motivația din exterior. Motivația poate oferii oamenilor ambiție și posibilitatea de a seta țeluri. Fără motivație, nimeni nu ar încerca nimic nou. Majoritatea invențiilor din ziua de azi nu ar mai fii fost descoperite dacă nu ar fi existat o doză sănătoasă de motivație.

Dacă este nevoie să te motivezi pentru a te da jos din pat, mintea, trupul și sufletul tău sunt obosite. Lipsa motivației poate duce la depresie și probleme în toate aspectele vieții de zi cu zi.

1. Nu mai râzi

Râsul este o exprimare a bucuriei și fericirii. Adesea, când oamenii au trăit o pierdere, simt că nu mai au dreptul să râdă și să simtă bucurie. Se cenzurează automat și nu mai rând la nimic.

Chiar și cei ce își doresc să râdă, găsesc asta deosebit de greu. Un zâmbet pare un efort iar râsul pare imposibil. Asta este normal mediat după o tragedie sau un eveniment trist.

În timp ar trebui ca acea persoană să înceapă să poată găsi din nou lucruri care o vor face să zâmbească și să râdă. Când nimic nu îți poate aduce un zâmbet sau nu te poate face să râzi, este un semn se extenuare spirituală.

Dacă te adresezi  cauzei suferințelor tale te poate ajuta să te regăsești. Și, pe drum, vei vedea că viața îți va oferi multe motive să râzi din nou.

Sursa: https://medical-news.org