Săptămâna trecută am văzut împreună 10 dintre motivele din cauza cărora sufetul tău poate fii extenuat, în această săptămânăvom trece prin alte 10:
20. Te simți pierdut și singur
”Eram atât de nefericită la locul de muncă. Mă simțeam singură într-un birou plin cu oameni,” ne spune Susan. ”Mă simțeam ignorată și exclusă de toată lumea.”
Extenuarea spirituală poate duce la sentimentul de izolare. Este posibil ca acelei persoane să îi fie frică să își exprime sentimentele pentru a nu fii judecată sau rănită.
Altora este posibil să le fie teamă să mărturisească ceea se simt de frica unor potențiale bârfe. Persoana căreia i-au spus este posibil să împărtășească acest secret deși au promis că nu o vor face. Această trădare poate avea consecințe de durată, și poate face acea persoană să se simtă și mai rău când se gândește la situația în care se află.
Singurătatea și sentimentul de singurătate nu fac nimănui bine. Nici un om nu este o insulă. Fiind creaturi sociale, oamenii au nevoie de alți oameni. Este esențial să găsești o persoană cu care să-ți împărtășești povara. Atunci când mărturisești ce te apasă unei alte persoane, faci primul pas spre a vindeca problema. Iar asta va fii bine pentru trup, minte și suflet.
19. Simți amărăciune și resentimente
Este rău pentru sănătatea ta să porți ranchiună. Este natural să simți amărăciune atunci când treci printr-o tragedie sau traumă. Poate fii un divorț, moartea unei persoane dragi sau pierderea unui loc de muncă.
Un eveniment neașteptat este posibil să lase o anumită persoană cu sentimentul că a fost înșelată de ceea ce s-a întâmplat. Iar asta poate face ca acea persoană să simtă extrem de multă amărăciune.
Amărăciunea duce la resentimente. Este posibil ca acea persoană să simtă că o altă persoană sau un anume eveniment este implicat în ceea ce i se întâmplă. Prin urmare, nu mai rămâne nimic înafara unei dorințe arzătoare de răzbunare.
Studiile arată că, dacă nu trecem peste amărăciune, putem ajunge la unele probleme grave de sănătate. Amărăciunea îți extenuează nu doar corpul, dar și mintea și sufletul.
18. Te simți nervos și gelos
O persoană ce trece prin emoții puternice și stres poate fii nervoasă pe cei din jur.
”Eram atât de nervos încât am fost concediat,” ne spune Jeff. ”Eram atât de nervos pe cei ce m-au făcut să îmi pierd locul de muncă, și eram gelos pe colegii mei ce nu au fost concediați. M-am simțit ca o victimă, ceea ce m-a făcut să fiu și mai furios.”
Sentimentul permanent de furia și gelozie îți extenuează corpul, creierul și sufletul.
Episoade permanente de furie pun presiune pe corp. Nu doar corpul este afectat. Mintea și sufletul devin epuizate dacă se simt constant așa.
17. Te simți slăbit
Mulți oameni simt slăbiciune fizică atunci când trec prin perioade dificile. Sentimentul de incapacitate sau lipsă de dorință de a face lucrurile așa cum obișnuiau să fie, este extrem de dificil. Acest sentiment poate apărea în urma extenuării, unei diete precare și din lipsa de grijă față de propria persoană.
Când o persoană este stresată, tinde să se neglijeze pe sine, dar și nevoile sale.
Este extrem de comun să te simți slăbit sentimental. O persoană este posibil să fie mai predispusă spre a plânge. Situații cu care s-ar fi descurcat fără probleme în trecut, acum pare că o dărâmă.
Ceea ce trăiești te extenuează pe mai multe planuri. Te face să te simți slăbit. Dacă rezolvi situația și începi procesul de vindecare, îți vei recăpăta puterea. Sentimentul că ești în control va alina oboseala pe care sufletul tău o simte.
16. Îți este frică de viitor
Sub stres și presiune emoțională, o persoană poate simți că nu are viitor. Este posibil să se simtă chiar prea speriați pentru a se gândi cum va arăta viitorul după ceea ce a trăit.
După ce au pierdut o persoană dragă, mulți se simt vinovați chiar și pentru că își doresc să aibă un viitor.
Incapacitatea de a contempla la viitor, este un semn de avertizare că ești extenuat, și că este timpul să ai grijă de tine. Când simți că nu există viitor, este un semn că ai rămas fără combustibil și ai nevoie să-ți reumpli rezervorul.
Indiferent ce s-a întâmplat, există un viitor, și trebuie să-l vezi și să-l recunoști. Dacă trăiești doar în trecut dar încerci să treci prin prezent, poate funcționa o perioadă scurtă. Însă, pe termen lung, trebuie să înveți să privești cu speranță spre viitor.
15. Ți-ai pierdut pasiunea
Oamenii au pasiuni diferite. Unii găsesc pasiune în munca pe care o fac, iar alții sunt pasionați de hobby-urile pe care le au. Mulți sunt entuziasmați când se gândesc să schimbe societatea sau lumea. Își devotează tot timpul pentru acțiuni caritabile și pentru a-i îngriji pe ceilalți.
Ai fost cândva așa, dar acum îți este dificil să îți reamintești ce te pasiona și de ce? Cel mai probabil acum singurul tău interes este doar să treci prin zi.
Iar asta este posibil să necesite suficientă energie fără să mai lase combustibil și pentru alte lucruri. Lipsa de rezerve de energie face să îți fie dificil să îți pese de lucrurile minore ce te pasionau cândva.
Când inima și sufletul tău sunt extenuate, este greu să îți amintești ce te pasiona și de ce. Este esențial timpul pentru vindecare, pentru a-ți permite să-ți redescoperi pasiunea și poate să găsești și alte noi pasiuni.
14. Mănânci prea mult
Nu e ceva mai simplu atunci când ai o perioadă grea, decât să treci prin ea mâncând. Aceasta este o idee în care mulți se regăsesc. Corpul trebuie să fie hrănit în timpul perioadelor de stres.
Din păcate corpul nu ne face să ne îndopăm cu fructe și legume. Corpul tinde să ne spună că avem nevoie de dulciuri și mâncare nesănătoasă…. Din plin.
Mulți dintre noi avem tendința să mâncăm mâncăruri dulci sau pline de grăsimi, atunci când suntem triști. I se spune mâncat de confort. Însă, efectele dispar rapid, ajungând să ne simțim la fel ca înainte să le mâncăm.
Deși mâncarea nu ajută, mulți o mănâncă oricum. Prin urmare apar kilogramele în plus ce nu sunt deloc ușor de dat jos. Sau și mai rău, poate duce la boli precum obezitate sau diabet.
13. Mănânci prea puțin
Lipsa apetitului poate indica diverse probleme de sănătate. Una dintre ele este stresul și depresia. Mulți oameni ce trec printr-o experiență traumatizantă, precum pierderea unei persoane dragi, își pierd apetitul. Ei nu mai vor să mănânce și încep să piardă în greutate.
”După moartea surorii mele într-un accident de mașină, am încetat să mănânc,” ne spune Kate.”Eram atât de ocupată să fiu stâlpul de rezistență al celorlalți încât săream peste mese. Am realizat cât eram de rău abia când m-am îmbolnăvit din această cauză.”
Corpul este precum un motor. Are nevoie de combustibilul potrivit pentru a funcționa. Dacă nu îi dai nici un fel de combustibil poate avea repercusiuni grave asupra sănătății tale.
Dacă nu își este foame și mâncarea nu prezintă interes pentru tine, a venit momentul să te uiți la lucrurile din viața ta pentru a vedea ce te trage în jos.
12. Te bântuie fantomele trecutului
Dacă nu poți lăsa trecutul în urmă îți poate trage corpul și sufletul în jos. Imediat după o traumă sau tragedie, apar multe sentimente intense. Aceasta este o perioadă extrem de stresantă. Însă, trebuie să mergi mai departe. Cumva, trebuie să faci pace cu ce s-a întâmplat.
Iar asta poate însemna că este nevoie să aduni poate bucățile vieții tale și să le pui înapoi împreună. Iar asta îți va permite să mergi mai departe. Este normal să te gândești la trecut și să te întrebi ”cum ar fi fost dacă,” însă vine o vreme când toate acestea trebuie să se oprească.
Dacă rămâi blocat în ceea ce îți provoacă durere fizică și emoțională îți va fii imposibil să mergi mai departe.
Oricât ar fi de greu, fantomele din trecut trebuie trimise acolo unde le este locul, în trecut. Ele pot fii o parte din ceea ce ești, dar nu le poate fi permis să te stăpânească.
11. Simți că ceva lipsește
Majoritatea oamenilor reușesc într-un final să se despartă de ceea ce le-a produs suferință. Își pun viața înapoi pe picioare și merg mai departe.
Mulți dintre cei ce au pierdut persoane dragi din cauza suicidului, spun că s-au luptat dar au reușit să găsească o cale să meargă mai departe. Însă, au continuat să simtă că ceva lipsește.
”Va fii mereu undeva în mintea mea faptul să soțul meu a fost atât de nefericit încât și-a luat propria viață, iar eu n-am văzut asta,” ne spune Jane. ”Am petrecut mulți ani simțind că ceva lipsește. Am realizat că ceea ce lipsește este răspunsul la întrebarea:`De ce?”
Acceptarea faptului că nu ai toate răspunsurile și poate nu vei înțelege vreodată motivele pentru care un lucru s-a întâmplat, necesită timp. Până vei putea face asta, acele piese lipsă vor continua să te apese și să te împiedice să te vindeci.
Sursa: https://medical-news.org