Istoria Deochiului
Datând din perioada Antichității Clasice, originile ”ochiului malefic” sau Deochiului pot fi găsite în culturile antice din estul Mediteranei, referințe apărând în numeroase texte ale lui Hesion, Callimachus, Platon, Diodorus Siculus, Theocritus, Plutarch, Heliodorus, Pliny cel Bătrân și Aulus Gellius – cu toții încercând să îi descrie și explice puterea.
Deochiul a câștigat popularitate de-a lungul secolelor, trecând din perioada Clasică în cea Greco-Romană. Însă răspândirea lui pe mai multe continente poate fi atribuită dezvoltării Imperiului Roman, ce a însămânțat cea mai mare parte din Europa, dar și părți din Asia, cu cultura sa. În timpul domniei lui Alexandru cel Mare, Deochiul se găsea în Asia Centrală și Africa, înainte ca, coloniștii europeni să călătorească în America, și dincolo de ea, aducând în Noua Lume și frica de Deochi.
Ce este Deochiul?
Frica de Deochi poate fi aruncat asupra unei persoane în cel mai literal sens, printr-o privire pătrunzătoare. Au existat chiar speculații conform cărora filosoful Socrate avea puterea aparte de a Deochia întrucât era extrem de plăcut de ceilalți. Discipolii săi au devenit cunoscuți sub numele de ”Blepedaimones”, un termen ce înseamnă ”privire demonică” – Și nu a fost pentru că au invocat Deochiul, cât mai mult pentru că se credea că sunt sub influența lui Socrate.
Cel ce Deoache trebuie pur și simplu să îi arunce unei persoane o privire răutăcioasă – iar dacă cel vizat este cu garda jos, acesta cade pradă efectelor lui, unele fiind extrem de serioase, victima Deochiului poate întâmpina multe neplăceri, de la pierderea poftei de mâncare până chiar la deces; dacă este aruncat asupra unui obiect, acel obiect se va strica sau se va sparge.
Cine poate Deochia?
Oricine o poate face, chiar dacă acea persoană este, sau nu, conștientă că o face. Cu toate acestea, motivul este în general invidia, iar victima este în general o persoană ce a dobândit extrem de multe aprecieri, avere și succes.
În cuvintele marelui Heliodorus din Ernesa, ”Atunci când o persoană privește cu invidie ceva excelent, umple spațiu din jur cu o energie fatală, transmițând veninul său oricui se află în preajma.”
Cum să te protejezi împotriva Ochiului Malefic
Pentru fiecare blestem există și un leac – iar Deochiul nu face diferență. Mulți se bazează pe magia protectivă atunci când vor să scape de Deochi, iar aceasta vine adesea sub forma unor talismane. Există mai multe feluri de talismane, în funcție de cultura din care provin.
Câteva exemple sunt:
- În cultura Greaca și Turcă cel mai des întâlnim un talisman sub forma unui ochi albastru de sticlă numit ”Nazar Boncugu” sau ”Nazar Boncuk”
- Egiptenii s-au protejat cu celebrul ochi al lui Horus, sau ”Wadjet” sau ”Udjat”, și este în general confecționat din faianță albastră.
- În Estul Mijlociul, ”hamsa” sau ”hamesh” este adesea purtat ca o bijuterie de metal, reprezentând o mână inscripționată cu rugăciuni.
- În Mexic, ”Oja de venado”, o sămânță ce are forma unui ochi, este purtată pe corp sau agățată deasupra unui obiect pe care individul dorește să îl protejeze.
- În plus, o persoană se poate proteja de Deochi prin mai multe acțiuni sau gesturi, precum scuipatul unei persoane cu noroc, făcând unele gesturi spre persoana care îl deoache, sau spunând anumite rugăciuni.
Un accesoriu la modă sau Protecția finală?
Deochiul este menționat în textele creștine, ebraice și musulmane dar și în multe alte texte literare. În proverbul 23:6, Biblia ne avertizează, ” Nu mânca pâinea celui pizmaș și nu pofti mâncărurile lui alese.”
Deși într-un studiu multicultural al folcloristului John Roberts, acesta a descoperit că doar 36% din culturile lumii cred în Deochi, cumva amuletele, talismanele și tot soiul de bijuterii sunt mult mai purtate în prezent decât au fost vreodată pe parcursul istoriei. Doar purtătorul știe dacă poartă aceste talismane pentru a se proteja sau pentru a fi la modă – sau poate un pic din ambele, cert este că Deochiul există și doar de noi depinde cum îl vom contracara.
Sursa:https://www.gaia.com/