Tămâie este una dintre cele mai vechi rășini documentate – era vândută în Africa de nord și în unele părți din lumea Arabă pentru aproape 5000 de ani.

Rășina recoltată dintr-o familie de arbori, apare în povestea nașterii lui Iisus Hristos. În Biblie ni ne spune despre cei trei înțelepți ce au venit la iesle și și-au adus comorile, ei I-au oferit aur, mir și tămâie.

Tămâia este menționată de mai multe ori în Vechiul Testament cât și în Talmud. Rabinii Evrei sunt bine cunoscuți pentru folosirea tămâii în ritualurile sacre din templele Evreiești din Ierusalim. Tămâia mai poartă și numele de olibanum, din cuvântul arab al-lubān. Mai târziu, a fost adusă în Europa de către cruciați, tămâia a devenit un element de bază în multe dintre ceremoniile Creștine, în special în bisericile Catolice și Ortodoxe.

În 2008, cercetătorii au încheiat un studiu ce a încercat să descopere care este impactul tămâii asupra depresiei și anxietății. Farmacologii Universității Ebraice din Ierusalim spun că, dovezile arată că aroma tămâii este posibil să ajute la controlarea emoțiilor precum anxietatea și depresia. Cercetătorii au arătat că, cobaii expuși tămâii erau mai dornici să-și petreacă timpul în spații deschise, acolo unde se simt în general mai vulnerabili. Iar asta ne spune cercetătorii că arată o scădere a nivelului de anxietate.

De asemenea, ca parte din studiu, atunci când șoarecii înotau într-un recipient din care nu puteau ieși, aceștia înotau pentru mai mult timp înainte să renunțe și să plutească, comportament pe care cercetătorii îl consideră antidepresiv. Cercetătorul Arieh Moussaieff spune că, folosirea tămâii este documentată în Talmud încă din vremea în care prizonierilor li se dădea tămâie într-un pahar de vin pentru a îi amorți înainte de execuție.

Și în practicile Ayurvedice este folosită tămâia încă din timpuri străvechi, însă aici ea poartă numele sanscrit dhoop și este folosită pentru vindecare și în ceremonii de purificare.

Folosirea tămâii în zilele noastre în practicile magice

În tradițiile magice moderne este adesea folosită ca un purificator – se arde rășina pentru a curăța un spațiu sacru, sau este folosit uleiul esențial pentru a curăța o zonă ce necesită purificare. Deoarece se crede că energiile vibraționale sunt extrem de puternice, mulți oameni amestecă cu alte ierburi pentru a le oferi un plus de magie.

Mulți consideră tămâia perfectă de ars în timpul meditației, pentru lucrul cu energia sau cu chakrele pentru a ajuta la deschiderea celui de-al treilea ochi. Unii cred că tămâia este asociată cu norocul în afaceri – poartă cu tine câteva bucăți de tămâie în buzunar atunci când ai o întâlnire de afaceri au un interviu.

Încă din timpuri străvechi mireasma proaspătă și curată a tămâii a fost utilizat ca parfum – chiar cuvântul parfum derivă din latinescul ”par fumer” – prin fum, o referință directă a originii parfumului. Hainele erau afumate, nu doar pentru a le oferi o mireasmă plăcută, dar și pentru a le curăța. Parfumarea este un proces de curățare. În Dhofar nu doar hainele erau parfumate, dar și alte obiecte precum vasele de apă, acestea erau afumate pentru a distruge bacteriile ce se formau dar și pentru a purifica energetic vasele de viață – cele ce oferă apă, așa cum fumigația este practicată în zilele noastre ca o metodă de curățare a obiectelor și de purificare a aurei.

Puteți cumpăra tămâia în forma ei cea mai pură chiar din magazinul nostru.