WorryDolls sau Muñequitas Quita Pena au fost foarte populare în Guatemala pentru o lungă perioadă de timp, datorită credințelor și mitologiei antice din epoca post-Maya. În prezent, puteți găsi aceste păpușele la orice piață de artizanat din Guatemala, dar și în magazinul nostru. Aceste păpuși se caracterizează prin faptul că sunt foarte mici, și reprezintă femeile indigene din regiune, numite "chamulitas" (deoarece aparțin grupului etnic "Chamula" din Guatemala).

 

În Guatemala există credința că, dacă cineva are o problemă sau o îngrijorare, poate găsi ajutor în micile păpuși "quitapena" (păpuși de griji). Tradiția spune că aceste păpuși trebuie puse sub pernă înainte de a dormi, apoi păpușelele îți vor lua problemele în timpul nopții. Deși nu există date exacte cu privire la originea acestei credințe, nu se poate nega faptul că aceste jucării mici fac parte din identitatea culturală a Guatemalei, fiind folosite de sute de ani în acele locuri.

Legenda mayașă povestește (conform cărții sacre mayașe Popol Vuh) că atunci când zeii lor s-au întâlnit pentru a forma lumea mayașă, încercarea lor de a crea umanitatea a fost zadarnică. "Primii oameni au fost formați din piatră, dar erau atât de tari încât nu se puteau mișca"; "La a doua încercare au încercat cu noroi, dar la prima ploaie oamenii s-au destrămat". Povestea mayașilor continuă spunând că zeii lor au fost de acord: "Fie ca ei să fie făcuți din porumb!" Și așa a apărut Ixmucané, zeița bobului de porumb. Ea era responsabilă de crearea bărbaților și femeilor mayașe.

 

Folclorul culturii postmaiașe spune că, după un timp, zeița porumbului Ixmucané s-a transformat pentru a se reîncarna într-o păpușă de piatră pentru a proteja bărbații și femeile din porumb pe care a ajutat să îi creeze. De aceea, se spune că păpușelele au puterea de a rezolva problemele și grijile.

Pentru a crea faimoasele "păpuși de griji", meșterii indigeni din Guatemala folosesc mici bucăți de lemn, sârmă sau carton. Ei modelează mai întâi corpul și apoi îl acoperă cu diferite tipuri de materiale pentru ca în final să le îmbrace folosind țesături tradiționale din Guatemala, aceste țesături sunt de obicei realizate manual pe războaie de țesut din lemn. Astăzi, păpușilelele de griji sunt o atracție magică și culturală pentru guatemalezi și străini deopotrivă. Le puteți găsi în multe piețe de artizanat din Guatemala, dar mai ales în piața din Antigua Guatemala, în Comalapa și în Chimaltenango.

Dacă aveți nelămuriri și vreți să folosiți magia străveche mayașă a păpușilor QuitaPena, vă vom explic pe larg modul corect de a profita de această putere spirituală. Înainte de a dormi, ar trebui să vorbiți cu păpușica. Nu uita că trebuie să fie o singură păpușă, nu mai multe! Ar trebui să-i împărtășești problemele tale șoptindu-i, nimeni altcineva în afară de tine și de păpușă nu ar trebui să-ți audă problemele (spune tradiția), după ce îi spui problemele tale, ar trebui să-i spui "Vreau să fiu fericit/ă" și apoi să-i dai un sărut și un "Mulțumesc". La final, pui păpușa sub pernă. Păpușa va avea grijă să te ușureze și să îți rezolve problemele în timpul nopții.

Se crede, de asemenea, că o altă putere a "Păpușilor pentru griji" este aceea de a-i ajuta și proteja pe copii în timpul viselor. Printre altele, se mai știe că, culorile din hainele păpușii au o semnificație... culoarea albă simbolizează aerul și cuvântul sacru, care pe scurt ar însemna puritate. Galbenul reprezintă pământul și munca. Roșul este simbolul focului și al înțelepciunii în viziunea mayașă, reprezentând viața și energia. Iar negrul reprezintă apa, sau originea vieții, moartea, odihna și germinarea.

Și aceasta este povestea din spatele celebrelor păpuși guatemaleze "QuitaPenas".

Puteeți achiziționa aceste păpușele magice de aici: https://www.hathorbooks.ro

Sursa: https://www.spanishacademyantiguena.com