Probabil că ați văzut Dream Catchers sau “prinzătoare de vise” într-un magazinul nostru, în reviste sau la televizor. Dar știți de unde provin și la ce sunt folosite?
Numite și plase sau capcane de vise, ele au fost inventate și utilizate inițial de tribul Ojibwe. Teritoriile acestui trib se întindeau din regiunile canadiene până în America de Nord. Dezvoltarea tribului prin căsătorii și schimburi cu alte popoare, a permis răspândirea acestui obiect. Câțiva ani mai târziu, un alt trib, Lakota, a început, de asemenea, să folosească prinzătoarele de vise.
Un pic de istorie :
Pentru multe culturi din întreaga lume, păianjenii sunt insecte temute și înspăimântătoare. Pentru tribul Ojibwe, însă, ei erau de fapt un simbol de protecție și confort. O veche legendă Ojibwa spune că, la originea lumii, o femeie mistică a fost poreclită "femeia păianjen". Ea asigura protecția spirituală a tribului, în special a copiilor mici, a bebelușilor și a nou-născuților. Tribul Ojibwe a continuat să crească și să se extindă de-a lungul anilor. A devenit dificil pentru femeia păianjen să continue să ofere protecție pentru toți membrii tribului care au migrat spre ținuturi îndepărtate. Ea a venit atunci cu ideea de a crea "Native American Dream Catcher". Urmându-i exemplul, mamele și bunicile tribului au recreat și ele prinzătoare de vise pentru a-și proteja copiii și familiile de la distanță.
Ce cred nativii americani ?
Prinzătoarele de vise ale nativilor americani din tribul Ojibwe erau folosite în mod tradițional ca talismane. Scopul lor era de a proteja pe cei care dormeau, în special copiii, de vise rele, coșmaruri și spirite malefice. Nativii americani credeau că noaptea aerul era plin de vise, atât bune, cât și rele. Ei atârnau prinzătorul de vise deasupra paturilor, dar trebuiau să fie atenți ca lumina zilei să nu ajungă la el. După cum sugerează și numele său, acesta atrage și apoi prinde în pânza sa tot felul de vise și gânduri.
Visele frumoase trec apoi prin fire și alunecă pe pene pentru a ajunge la cel care doarme pentru a-l mângâia. Visele rele, pe de altă parte, sunt prinse în pânză și apoi distruse. Interpretarea viselor a influențat puternic credințele culturale și spirituale ale nativilor americani timp de secole. Aceștia credeau că visele aveau o influență asupra sufletului conștient al visătorului. Potrivit acestora, visele puteau avea un impact asupra trăsăturilor de caracter, cum ar fi încrederea, maturitatea, bunătatea și loialitatea.
Cum să îl folosiți?
În triburile nativilor americani, femeile aveau sarcina de a confecționa manual prinzătoarele de vise pentru a-și proteja familiile, copiii și nepoții. Un prinzător de vise are o circumferință destul de mică și constă dintr-un inel de lemn acoperit cu o pânză sau o plasă din fibre naturale. De asemenea, este decorat cu obiecte sacre, cum ar fi penele și mărgelele. Toate aceste elemente trebuie să fie naturale. Fiecare parte a prinzătorului de vise al nativilor americani are o definiție proprie și este strâns legată de lumea naturală. Prinzătorul de vise are forma unui cerc, deoarece reprezintă cercul vieții. Este, de asemenea, o metaforă pentru călătoria soarelui și a lunii pe cer, în fiecare zi și în fiecare noapte.
Pânza este responsabilă pentru a prinde visele rele și spiritele rele în timpul nopții și pentru a scăpa de ele când vine ziua. Penele, pe de altă parte, permit ca visele frumoase să ajungă la cel care doarme. Nu toate triburile nativ americane sunt de acord cu privire la semnificația mărgelelor de pe pânză. Unii spun că perla simbolizează păianjenul care a țesut pânza, în timp ce alții spun că perla simbolizează visele frumoase care sunt captivate. Inițial, prinzătoarele de vise erau puși deasupra leagănului nou-născuților sau la căpătâiul paturilor copiilor. De-a lungul anilor, pe măsură ce credința s-a dezvoltat, iar adulții au decis să-și protejeze și ei somnul, am început să le găsim și deasupra paturilor părinților.
Dacă vrei și tu să îți protejezi visele, găsești în magazinul nostru o varietate de astfel de prinzătoare! Vezi aici: https://www.hathorbooks.ro
Sursa: https://www.harpo-paris.com