Există o unealtă pentru dezvoltare personală, cunoscută de sute de ani, numită ”Roata vieții”. Este posibil să te fi întâlnit cu ea dacă ai apelat la cursuri de dezvoltare personală sau coaching. Mulți oameni au un deosebit ”succes” pe plan profesional, însă pentru a îl păstra lucrează până la epuizare și își neglijează complet viața personală. Din fericire, există un punct în care realizează că unele schimbări sunt necesare pentru a-și reechilibra viața, iar în acest proces, ”Roata vieții” este o descoperire extrem de importantă.
Mai jos este un exemplu al acesteia cu care este posibil să fiți familiari, creat de Paul Mayer, fondatorul Institutului de Motivare și Succes și unul dintre pionierii în ceea ce a devenit ”Coaching”. El este cel ce a creat versiunea modernă a roții vieții.
Aceasta este o unealtă extrem de folositoare în momentele în care viața se dezechilibrează, precum perioadele în care lucrezi în exces, momentele de epuizare, sau o nemulțumire generală a cărei cauză nu o cunoști. Roata poate ajuta cu succes oamenii să devină mai eficienți și mai satisfăcuți de viețile lor, chiar și pe aceia ce nu sunt neapărat nefericiți sau epuizați. Ideea este să identifici zonele, dimensiunile și aspectele vieții tale și să le aranjezi în jurul roții ca pe niște ”spițe”.
Cercul reprezintă viața ta, întregul tu. ”Feliile” sau ”spițele” reprezintă părțile vieții tale: aspectele sau zonele întregului. Identifici și evaluezi fiecare aspect, creând un grafic precum cel de mai jos, pentru a vedea cât de echilibrată este viața ta. Iată câteva exemple.
Poți vedea că, în funcție de tipul roții, pot exista mai multe sau mai puține aspecte. Felul acestora este ales doar de tine, în general reprezintă părți, zone, nevoi sau dimensiuni ale vieții tale.
Ideea este să stabilești care sunt aceste părți ale tale sau ale vieții tale, pentru a vedea dacă există lucruri importante pe care le-ai neglijat, sau lucruri cărora le-ai oferit prea multă importanță.
În imagine de mai sus puteți vedea unul dintre cele mai vechi exemple, una dintre nenumăratele Roți Budiste ale vieții. Varianta de roată, sau simbolul ei, se spune că a fost folosit de Buddha ca o unealtă prin care își învăța discipolii lecții despre iluminare.
Care este scopul?
Aceasta poate fi principala unealtă prin care poți vedea ce trebuie să faci atunci când viața ta este dezechilibrată, spre exemplu, atunci când roata îți arată că toată atenția ta se îndreaptă spre muncă, ignorându-ți sănătatea sau nevoia de relaxare și distracție. Ce-a de-a doua ilustrare reprezintă o roată dezechilibrată. Această unealtă este folosită în general, împreună cu exerciții de setare a țelurilor, pentru a ne ajuta să fim mai echilibrați atunci când ne facem planuri.
Dar care este țelul și scopul vieții? Să ne setăm și să atingem țeluri? Succesul? Este viața un joc în care câștigul este obținut prin atingerea scopurilor, și cu cât mai multe realizate cu atât mai bine? Nu este despre fericire, bucurie, satisfacție și mulțumire? Despre adevărata evoluție? Nu este acesta succesul pe care îl căutăm?
Centrat și întreg
Scopul acestui exercițiu este de a vedea dacă roata noastră, întreaga noastră viață, este echilibrată, și dacă toate aspectele și nevoile sunt satisfăcute așa cum trebuie. Atunci când ne concentrăm doar pe unul dintre aspectele vieții noastre și le neglijăm pe celelalte, roata se dezechilibrează. Și știm cu toții ce se întâmplă cu o roată dezechilibrată. Începe să se clatine și sunt mari șanse să cedeze. Roata noastră, viața noastră, are nevoie să fie echilibrată în jurul centrului. Dar ce este în centrul vieții tale, care este cel mai important lucru?
Știm din experiență că, în orice strădanie spre succes este nevoie de ”Un unic Scop”, așa cum spunea Rev. Charles Marriott în 1852. Pentru a avea succes, este necesar să ne concentrăm pe un singur lucru căruia să îi oferim ”tot ce avem”. Șovăim atunci când suntem împrăștiați, mergem în toate direcțiile dar nu ajungem nicăieri. Întrebarea este, ce este acel lucru pentru care trebuie să dăm ”tot ce avem”?
Cu siguranță, știm că dacă munca este lucrul cel mai important, iar asta te face să îți ignori familia și sănătatea, este nesănătos și poate duce la un dezastru. La fel se întâmplă și dacă religia sau prietenii sunt prioritățile noastre. Dacă familia este prima, iar asta te face să îți ignori propria persoană, poate fi de asemenea dezastros.
Singurul lucru care promite să ne ofere echilibru este vederea ”unității” ca principal țel și preocupare. ”Întregul” reprezintă mai mult decât un corp sănătos. Înglobează și sănătatea psihicului, minții și a spiritului, în armonie cu însăși existența, spiritul tău este unul și același cu spiritul vieții.
Mai mult ca sigur ai fost sfătuit să îți faci timp pentru a te centra, poate prin meditație. Yogini cunosc tipuri de Yoga (uniune) pe care le practică pentru a se centra, pentru a deveni unul cu ”absolutul”, Realitatea Cosmică finală. Alte religii ne învață cum să găsim soluții prin renunțarea la eu în fața unei Puteri Supreme, Dumnezeu să fie pe primul plan, relația cu el să fie centrul, adevărata vindecare de care avem nevoie, adevărata unitate. Alții ne învață cum să renunțăm la dorințele egoiste pentru a fi fericiți și pentru a ne elibera de suferință. Mulți psihologi moderni vorbesc despre țeluri precum identitatea de sine, spiritualitatea, nevoia de evoluție și uniunea cu cosmosul.
Indiferent care sunt părerile tale despre trup, minte și spirit, știm că fiind centrați pe sine sau pe o altă parte a roții, nu este sănătos și creează dezechilibru. Încearcă să ai ca unic scop unitatea, adevărata sănătate, și concentrează-te pe ceea ce se află cu adevărat în centrul ființei tale. Apoi reechilibrarea se va produce de la sine.
SUrsa: https://medium.com