Mintea poate merge într-o mie de direcții

Însă pe această minunată cale merg în pace.

Cu fiecare pas, bate un vânt suav.

Cu fiecare pas, florile înfloresc.

-Thich Nhat Hanh

Meditația nu înseamnă doar să stai în tăcere. Înseamnă și să îți permiți să devii unul cu momentul.

Când meditezi, nu ești în trecut sau în viitor, nu ești pierdut în gânduri; ești aici, centrat în prezent, permițându-i energiei tale să se întrepătrundă cu energia prezentului.

Imaginează-ți întreaga ființă ca pe o mingie de energie. De fiecare dată când te gândești la ceva, reflectezi asupra unui lucru sau te pierzi în gânduri despre ziua de ieri sau de mâine, energia ta este trasă în toate direcțiile. Această frumoasă minge de energie se întinde, se scurge și se împrăștie.

Însă, dacă reușești să aduni toată energia înapoi, concentrându-te pe prezent, pe aici și acum, accesezi adevărata ta putere și cea mai puternică formă a ta, iar din acest spațiu se nasc cele mai bune soluții și cea mai mare inspirație.

Permițându-ți să devii unul cu momentul este și extrem de relaxant și are beneficii infinite pentru mintea, trupul și sufletul tău.

Mulți oameni cred că, pentru a medita trebuie să stai în liniște cu mintea limpede. Deși aceasta este o metodă de meditație, nu este singura.

Meditația poate fi adusă în toate aspectele vieții, o formă minunată a ei este Meditația în Mers.

Meditația în Mers necesită ca tu să devii unul cu momentul dar și unul cu Pământul.

Atunci când faci fiecare pas pe pământ, o faci conștient și cu dragoste. În timp de mergi, devii un observator al mediului tău înconjurător și iei orice îți aduce fiecare moment în cale.

Adesea când mergem, mintea ne este în altă parte. Suntem anxioși când ne gândim la destinația noastră, sau ne gândim la alte 100 de lucruri diferite ce ne scot din prezent.

În timpul unei Meditații în mers, țelul este să devii complet prezent. Să renunți la toate gândurile și să îi permiți pur și simplu energiei tale să se contopească cu natura din jur.

Cu fiecare pas, îți permiți să observi lucrurile și miresmele din jurul tău. Îți permiți să încetinești, să vezi și să simți ceea ce este cu adevărat în fața ta.

Asta invocă un fel de compasiune și conexiune, nu doar cu tine dar și cu unitatea din jurul tău.

Călugărul Budist și practicant al Meditației în mers, Thich Nhat Hanh spune-

Poți face un pas, și să atingi pământul în așa fel încât te poziționezi în momentul prezent; vei ajunge în aici și acum. Nu este nevoie să faci nici un efort. Piciorul tău atinge pământul conștient, și ajungi cu fermitate în aici și acum. Iar brusc ești liber – eliberat de toate proiectele, grijile, așteptările. Ești complet prezent, viu, și atingi pământul.

Mergând astfel creezi libertate, pacea și calmul ce îți pot permite să fi mai productiv, mai creativ și mai conștient de momentul în care trebuie să te întorci în lumea reală.

 

Dacă vrei să încerci meditația în mers, iată cum să începi:

Pentru cele mai bune rezultate, recomandăm o practică zilnică de cel puțin 10-20 de minute. Simte-te liber să iei cu tine și companionul tău păros!

1 Începe prin a alege o rută, cel mai bine este undeva în natură, dar este în regulă și dacă faci o plimbare prin oraș. Pe măsură ce devii mai confortabil cu practica, poți merge pur și simplu liber pe unde te ghidează inima, însă pentru început te poate ajuta să ai o rută prestabilită.

2 Când plasezi primul picior pe pământ, spune ”mulțumesc” încet, pentru tine, și începe să mergi. Pe măsură ce mergi, încearcă pur și simplu să observi lucrurile din jur, miresmele și senzațiile din jurul tău. Uită-te cu adevărat, miroase totul, simte tot ceea ce este în jurul tău.

3 Dacă observi că se strecoară vreun gând, concentrează-te pe ceea ce ai în acel moment în față, precum semnele de circulație, flori, păsări etc. Dacă vezi ceva ce îți atrage privirea, permite-ți să o/îl privești. Nu judeca și nu te pierde în gândurile despre acel lucru, doar observă.

4 Pe măsură ce mergi astfel, vei deveni mai conștient de corpul și respirația ta. Dacă simți orice tensiune în corp, fii blând cu tine și încearcă să o ușurezi cu ajutorul respirației. Încearcă să inspiri adânc și să expiri lung.

5 Când ajungi la destinație, în timp ce faci ultimii pași, spune un ”Mulțumesc” de încheiere, încet, pentru tine.

Amintește-ți că ideea este să poți face asta fără efort și, deși poți lua acești pași în considerare, adevărata artă aici este pur și simplu să îți permiți să fii liber.

O meditație în mers este o alternativă minunată pentru meditația clasică, dar este și o metodă grozavă să îți limpezești mintea atunci când te simți agitat sau neliniștit.

Încearc-o, vezi dacă ți se potrivește.

Pașii noștri grăbiți aduc anxietate și amărăciune pe Pământ. Dacă putem face un pas în liniște, putem face doi, trei, patru și cinci pași pentru fericirea umanității.” – Thich Nhat Hanh

Sursa: https://foreverconscious.com