Ce sunt principiile Confucianiste?

Principiile confucianiste sunt un set de idei și gânduri ce se referă la învățăturile filosofului și învățătorului chinez din antichitate, Confucius (551 Î.Hr. – 479 Î.Hr.)

Filosofia sa – Confucianismul – a influențat până în zilele noastre societatea chineză dar și cea a altor părți ale Asiei, cu eficienta școală a gândirii din Japonia, Coreea și Vietnam.

Învățăturile lui Confucius promovau o viață integră, cu o ordine morală la nivel individual dar și social. Așa dar, regulile sau doctrinele pe care ni le oferă această învățătură sunt ceea ce cunoaștem ca fiind principiile Confucianiste.

Aceste principii sunt aranjate în texte numite Analecte. Acestea sunt texte importante ce alcătuiesc învățăturile și filosofia lui Confucius, asemenea dialogurilor lui Platon, ce alcătuiesc învățătura filosofului.

Textele sunt un ansamblu de ziceri și anecdote care compun un corp de gândire, ce ne furnizează învățăturile ideilor morale pentru individ, familie, societate, guvern și multe altele. Interpretând acest text, putem recunoaște anumite standarde, valori sau principii Confucianiste ce întruchipează ideile acestui filosof din antichitate.

 

Confucianismul

Imperiul Chu a condus China în perioada lui Confucius, iar în secolul VI Î.Hr., chinezii au început să se provoace și să se lupte între ei, iar toate astea subminau autoritatea imperiului. Ca rezultat, Confucius credea că valorile tradiționale sunt în primejdie și că moralitatea societății va fi afectată. A văzut-o ca pe o obligație prevenirea acestui lucru.

Confucius dorea să readucă valorile de bază ale bunăvoinței și culturii într-o societate în schimbare. Aceste învățături etice trebuiau implementate la toate nivelele, începând cu individul, apoi progresând la familie și societate. Confucius a depus un efort enorm pentru a încerca să își atingă scopul: să creeze în lume armonie etică și morală, pentru a produce o societate corectă și funcțională.

Una dintre doctrinele fundamentale ale filosofiei confucianiste este ideea că, pentru îmbunătățirea moralității într-o societate trebuie să începem cu moralizarea individului. Doar reușind să avem o viață personală morală, putem încerca să reformăm societatea. Iar apoi, doar reformând societatea putem spera că vom reuși să reformăm instituțiile politice, ș.a.m.d.

Autodisciplina este necesară pentru o societatea disciplinată. Bunătatea și compasiunea la nivel personal sunt necesare pentru o societate umană. Relațiile interpersonale etice sunt necesare pentru o societate etică.

Principiile Confucianiste ce se regăsesc în Analecte, promovează ideea că viața personală trăită în virtute este necesară pentru a construi o societate morală.

 

4 principii confucianiste ce sunt esențiale pentru o viață și o societate morală

 

Trebuie să urmăm noi înșine anumite standarde comportamentale pentru a atinge acele țeluri morale. Aceste standarde sunt adânc înrădăcinate în învățătura confucianistă și sunt extrase din Analecte. Potrivit acestora, iată patru principii confucianiste ce trebuie integrate într-o viață și o societate morală.

 

Dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală și cultivarea virtuții și moralității sunt cruciale în viziunea lui Confucius asupra unei lumi armonioase. Este necesar să realizăm dacă acționăm sau nu cu compasiune și bunătate spre ceilalți oameni. Este necesar să remediem situația, dacă constatăm că nu o facem.

Învățătura de bază a confucianismului este reprezentată de ideea că, integritatea morală individuală este direct conectată cu integritatea morală a societății. Așa dar, dezvoltarea sinelui este vitală pentru binele societății dar și al nostru.

 

Pietatea filială

Pietatea filială reprezintă dragostea pentru părinți. Pentru a arăta această pietate este necesar să te supui părinților tăi, să nu aduci rușine asupra numelui familiei tale, să ai grijă de părinți tăi atunci când sunt bolnavi sau bătrâni, și să acționezi într-o manieră virtuoasă și civilizată pentru binele familiei.

Familia este o unitate în care învățăm și practicăm comportamentul moral al toleranței, compasiunii și respectului. Exercitarea pietății filiale demonstrează o virtute ce poate, mai apoi, fi folosită pentru a reforma și dezvolta instituțiile sociale și politice.

Acțiunile grijulii față de ceilalți membri ai familiei ne permit să creăm un cadru în care să interacționăm cu moralitate față de ceilalți oameni dar și în societate.

 

Importanța tradițiilor

Recunoașterea importanței tradițiilor a fost decisivă pentru încercarea lui Confucius de a crea o societatea armonioasă din punct de vedere moral. Iar asta nu înseamnă că trebuie să ne întoarcem în timp și să trăim exact precum predecesorii noștri.

Trebuie să cunoaștem tradițiile și să le respectăm deoarece, ele ne pot arăta valori și principii fundamentale pe care este posibil să le fi pierdut în timp. Conștientizând tradițiile ne pute conecta cu sensibilități morale importante ce ne oferă un sentiment de ordine, dar și cu conștientizarea individuală a principiilor părinților noștri.

 

Trebuie să fim umani

Confucianism ne învață că, pentru armonie interioară și socială este vital să arătăm compasiune și empatie celorlalți. Umanitatea este un precedent al tuturor comportamentelor morale. Ne permite că ne dezvoltăm individual în ființe etice, ce mai apoi pot crea fundația unor instituții juste și corecte.

 

Cum îți pot face viața mai ușoară principiile confucianiste?

Principiile confucianiste de mai sus, au potențialul de a-ți face viața infinit mai bună în atâtea feluri – la nivel personal și social.

Potrivit lui Confucius, îmbunătățirea și cultivarea sinelui individual reprezintă baza coeziunii sociale. Iar coeziunea socială este sursa altor structuri, precum instituțiile politice și educaționale.

Aceste principii Confucianiste puse în practică, au potențialul de a te face un individ mai moral. Iar acest lucru îți poate oferi o societate corectă și grijulie în care tu să trăiești și să prosperi.

Sursa: https://www.learning-mind.com