Tarotul este una dintre cele mai populare practici de divinație, atrăgând ocultiști să îl folosească de secole iar în ultimii ani, cărțile viu colorate au dobândit tot mai multă popularitate. Estetica intrinsecă a artelor antice a revitalizat interesul pentru cărțile de tarot, făcându-le preferatele social-mediei – există chiar și emoji tarot.

În ciuda popularității sale, tarotul încă poate părea evaziv și derutant. Ce este mai exact Tarotul? Care este semnificația cărților și cum sunt ele folosite? Nu te speria: Bazele Tarotului sunt ușor de înțeles. Iată ce ar trebui să știe fiecare începător despre istoria Tarotului, dar și ponturi și trucuri pentru a-ți eleva practica personală.

De unde vine Tarotul?

Poate fi surprinzător însă Tarotul este o artă relativ modernă. Deși cărțile de Tarot au apărut prin anul 1400, acestea erau iniția folosite pentru jocuri. Cartomanția, o practică de prezicere a viitorului pe baza cărților de joc, a apărut de fapt abia în 1785, când ocultistul francez Jean-Baptiste Alliette – cunoscut ca Etteilla – numele său inversat – a creat legături clare între cărțile ilustrate, astrologie și învățătura Egipteană.

Pe parcursul următorului secol, misticii și filozofii au continuat să dezvolte rolul tarotului. Spre sfârșitul anilor 1890, mai mulți ocultiști londonezi au creat ”The Hermetic Order of Golden Dawn” (Ordinul Hermetic al Zorilor Aurii), unul dintre grupurile responsabile pentru revitalizarea magiei moderne. Doi dintre fondatorii grupului, soții MacGregor și Moina Matters, au scris un manual ce explica în detaliu puterea simbolisticii din Tarot, numită Cartea T.

În 1909, Arthur Eduard Waite și Pamela Colman Smith au creat și publicat un pachet de cărți de Tarot ce se baza oarecum pe învățăturile Ordinului Hermetic. Acest pachet de tarot atemporal se numește Rider-Waite și încă este unul dintre cele mai populare pachete, atât pentru începători cât și pentru profesioniști. În 1943, ocultistul Aleister Crowley (inamicul declarat al lui Arthur Edward Waite) și Lady Frieda Harris au publicat propria lor interpretare a tarotului Ordinului Hermetic. Pachetul lor Thoth, numit după zeul Egiptean al alfabetului, încorporează în fiecare carte simboluri astrologice specifice, ce leagă practica divinației de cosmos.

Cum aleg un pachet?

Nu ducem lipsă de pachete minunate, dinamice. Din mijlocul secolului 20, au fost publicate sute – dacă nu chiar mii – de pachete minunate. Tarotul de Marsilia este producția elegantă a unui pachet clasic Franțuzesc; Pachetul Paceamamă surprinde perfect spiritul anilor 1970; Pachetul Puterii negre pune în valoare faimoase personalități de culoare.

Unii cititori cred că primul tău pachet ar trebui să-ți fie oferit în dar. Deși cu toții iubim cadourile, nu este nimic mai valoros decât să te răsfeți cu magica divinație, așa că te încurajăm să nu pierzi oportunitatea de a-ți alege singur primul pachet de Tarot. Având atât de multe variante minunate, singura variabilă importantă este propria ta conectare cu cărțile.

Fie că le cumperi din magazinul nostru on-line sau fizic, observă-ți emoțiile pe care ți le dau diferite pachete de Tarot. Cel pe care în dorești te entuziasmează? Te îngrijorează? Te nedumerește? Ai încredere în intuiția ta: Alegerea ta atentă te va ghida în final spre interpretarea cărților. Explorează imaginile: Te încântă reprezentările clasice sau moderne? Uită-te la simboluri: Te învață ceva? Nu uita că, nu există o ierarhie a cărților de tarot, așa că fii sigur că ai ales pachetul care îți încântă sufletul.

Care este diferența dintre Arcanele Majore și Arcanele Minore?

Hai să vorbim despre structura pachetului și despre înțelesul cărților. Orice practică magică – tarotul, astrologia sau vrăjile – este bazată pe axioma Hermetică ”așa cum este deasupra, este și dedesubt”. Cu alte cuvinte, macrocosmosul Universului se refractă în microcosmosul individului. Astfel întregul Univers există într-un pachet de Tarot, fiecare carte reprezentând o persoană, un loc sau eveniment. Aceste simboluri sunt prezente atât în Arcanele Majore, ce ne spun secrete importante, cât și în cele Minore ce ne spun secrete mai puțin importante.

Cărțile Arcanei Majore reprezintă influențe monumentale din viață. Ele ne punctează călătoria, iar fiecare în parte reprezintă un important mesaj, ce definește începutul sau sfârșitul unui ciclu. Aceste cărți apar atunci când există o schimbare importantă, semnalând momente distincte de transformare. Cărțile sunt numerotate pentru a reprezenta momente din nemaipomenita noastră călătorie prin viață; ordinea lor cronologică reprezintă trecerea timpului.

Arcanele Minore, în schimb, reflectă problemele cotidiene. Aceste cărți arată oameni obișnuiți ce au activități mundane, precum dansul, băutul, dormitul sau ceratul. Ele sugerează acțiuni ce sunt declanșate de comportamentul uman și apar în timpul tranzițiilor ușoare ce este posibil să fie temporare sau să aibă doar influențe minore.

Cărțile Arcanelor Minore sunt împărțite în patru suite, fiecare având 10 cărți numerotate și 4 cărți de curte. În Arcanele Minore numărul cărților ne arată stadiul unui eveniment: Asul reprezintă începutul, iar 10 sfârșitul. La fel, și progresia cărților de curte demonstrează înțelegerea noastră a circumstanțelor la nivel individual, reprezentând fie tipuri de persoane sau chiar persoane. Pajul, Cavalerul, Regina și Regele reprezintă circumstanțe cu un potențial mare de înțelegere și înțelepciune.

Suitele (Bâte, Spade, Cupe și Monede) reprezintă propriile arii diferite ale vieții dar și elemente astrologice. Bâtele simbolizează pasiunea și inspirația (corelate cu elementul foc), Monedele reprezintă banii și realitățile fizice (corelate cu elementul pământului), Spadele arată intriga intelectuală (corelat cu elementul aer) iar Cupele ilustrează probleme emoționale (corelate cu elementul apă). Aceste suite ne arată ariile de influență ce sunt activate, oferindu-ne îndrumare pentru a ne descurca cât mai bine în orice situație.

Cum pot începe să citesc cărțile?

Împreună, Arcanele Minore și Majore creează, prin pictograme, un limbaj simplu. Este important de reținut că, toate răspunsurile pe care le căutăm există deja în pachet, cu fiecare carte ce ilustrează o persoană, circumstanță sau un posibil rezultat. Având în vedere că nu există nici un fel de puzzle ascuns în cărțile de Tarot, abilitatea de a înțelege semnificațiile stă în propria interpretare narativă.

Înainte de orice citire, amestecă (sau ”curăță”) pachetul. Gestul deliberat ar trebui să devină o meditație. Simte cărțile fizic între palme, vizualizează-ți întrebarea. Dacă citești pentru o altă persoană, folosește acest moment reflectiv pentru a ajunge la rădăcina situației pentru a putea formula întrebări cât mai bune pentru ea. Ia-ți cât timp ai nevoie. Curățarea pachetului este un prim pas extrem de important, căci el deschide calea dintre lumile spirituale. Când ești pregătit de citire, taie pachetul în trei și rearanjează-l  cu fața în jos. Apoi pregătește-te să începi etalarea.

Etalarea cu trei cărți este una dintre cele mai simple și eficiente etalări. Poți schimba categoriile pentru a se potrivi oricărei situații (trecut, prezent viitor; tu, cealaltă persoană, relația; oportunități, dificultăți, rezultat; trup, minte, spirit). Cărțile, și pozițiile în care se află, vor expune fără efort legături și dinamici. Însă, înainte să citești explicația pentru fiecare carte, ia-ți un moment pentru a crea propria ta poveste bazată pe observație. Cum te fac acele cărți să te simți? Care sunt culorile și simbolurile? Dacă există caractere, se privesc sau se îndepărtează unele de celelalte? Ilustrația pare coerentă sau nu?

Deși fiecare carte are o asociere clasică, cea mai puternică resursă este propria ta intuiție. Notează prima reacție sau emoție pe care o ai: instinctele îți vor informa studiul și îți vor întări memoria vizuală. În final, îți vei crea propriul sistem și model, iar fiecare carte va purta înțelegeri specifice pentru tine. Poate că Diavolul va reprezenta un fost iubit, iar Doi de Bâte o nouă slujbă. Limbajul tău distinct îți va informa citirea, și îți va permite să creezi o citire specifică ce poate fi aplicată în orice circumstanță sau situație.

 

Sursa: https://www.allure.com/story/how-to-read-tarot-cards

Traducere: Viorela Popa