Chiar dacă poate nu ai știut ce este când l-ai simțit, mai mult ca sigur te-ai bucurat la un moment dat de mireasma sa specifică. Aroma dulce și lemnoasă este adesea aleasă de orice persoană își dorește să își curețe spațiul. Dar înainte să mergi și să iei un băț de Palo Santo sau ulei esențial, este important să înțelegi istoria acestui lemn sfânt, dar și modul în care să-l folosești respectuos.

Palo Santo, o istorie lungă și mândră

Palo Santo este un arbore sacru din America de Sud. Popoarele indigene au folosit acest lemn de secole pentru ritualuri de vindecare și ceremonii spirituale. Văr cu tămâia și mirul, Palo Santo chiar înseamnă ”lemn sfânt”, un nume foarte potrivit având în vedere trecutul său. Atunci când arde, lemnul aromatic eliberează note de lămâie, mentă și pin – o aromă revigorantă ce se crede că are nenumărate beneficiu.

Vindecătorii și șamanii, cunoscuți sub numele de Curadores, foloseau în mod tradițional proprietățile sale de energizare și vindecare pentru a purifica aerul, a rupe vrăjile malefice și pentru a curăța energiile negative. Lemnul a fost, de asemenea, folosit terapeutic pentru a ușura simptomele de răceală și gripă, depresia, durerile emoționale, dar și alte neplăceri. Se spune că aroma sa benefică induce relaxarea și conduce meditația, dar aduce și creativitate și noroc.

Interesant de notat este că, aceste beneficii există doar atunci când un arbore de palo santo moare natural, și i se permite să se descompună între cinci și opt ani. Acest proces îi permite uleiului din lemn să se maturizeze complet înainte să fie cules și procesat.

Lunga istorie a acestui lemn face ca folosirea contemporană să fie destul de complicată. Folosirea pseudo-spirituală ce nu este acompaniată de o înțelegere respectuoasă a practicilor indigene stă la marginea înțelegerii culturale, așa dar merită să înveți mai multe despre vindecare și ceremoniile spirituale (precum afumarea) pentru a știi contextul, înainte să începi practica.

 

Beneficiile utilizării lemnului de Palo Santo

1 Ajută la curățarea energiei negative

Conținutul ridicat de rășină din palo santo, se crede că are proprietăți purificatoare atunci când este ars, de aceea era tradițional folosit pentru curățarea energiei negative și pentru purificarea spațiului, oamenilor și obiectelor.

2 Aroma sa este relaxantă

Dacă arzi palo santo ca parte dintr-un ritual de calmare, poate ajuta un schimb în energie. Aroma plăcută a lemnului, declanșează sistemul olfactiv din creier, stimulând un răspuns de relaxare, pregătind mintea pentru meditație sau concentrare.

3 Poate ajuta la eliberarea stresului și durerii

Palo santo a fost tradițional folosit ca și leac pentru răceală, migrene și stres. Deși studiile clinice pe efectele medicinale ale lemnului sunt limitate, este bogat atât în antioxidanți cât și în limonen, un hidrocarbon volatil nesaturat ce a fost  îndelung studiat pentru proprietățile sale anti-inflamatorii.

Cum să-l folosești într-un mod respectuos și sustenabil

Memeuri bine intenționate dar puțin informate, avertizau că palo santo este în pragul extincției. Dar asta nu este cu totul adevărat. Uniunea Internațională de Conservare a Naturii (ICUCN), a poziționat situația de conservare a lemnului de palo santo, cunoscut ca  bursesa graveoleon, cu eticheta ”fără motive de îngrijorare”. Însă o altă specie Sud Americană, bulnesia sarmientoi, și ea cunoscută ca palo santo, este într-adevăr în pericol. Această greșeală influențează puțin lucrurile. În orice caz, locuitorul pădurii tropicale uscate, bursera graveoleon suferă pe întreg mapamondul, așa dar există unele motive de îngrijorare.

Un alt factor de notat este că, ICUCN pentru a clasa fiecare specie se folosește de populația globală. Guvernele naționale sunt responsabile pentru starea conservării locale, ceea ce înseamnă că o specie poate fi considerată în pericol într-o țară dar nu și într-o alta.

Iar noi, din nou nu trebuie să uităm să fim responsabili și să cumpărăm doar din locuri acreditate.

Cum să folosești Palo Santo pentru meditație, curățarea spațiului și multe altele.

Odată ce ai dobândit informații despre istorie și context, arderea lemnului de palo santo sau folosirea uleiului este destul de simplă. Iată câteva metode prin care poți încorpora palo santo în practica ta spirituală. (De notat: atunci când arzi lemnul, evită să inhalezi fumul și aerisește bine camera)

Pentru meditație:

Folosește o brichetă sau un chibrit pentru a aprinde bățul de palo santo, și lasă-l să ardă pentru aproximativ  30 de secunde înainte să-l stingi. Capătul ars va elibera un fum alb pentru câteva secunde. Aroma sa pământie te poate ajuta să-ți pregătești mintea și energia pentru meditație.

Pentru curățarea spațiului:

Începe cu o intenție simplă și clară, de a curăța energia negativă din spațiul și mintea ta. Arde bățul așa cum am spus mai sus și plimbă-te prin cameră, fluturând lemnul pentru a împrăștia fumul. Amintește-ți să-ți concentrezi mintea, și reaprinde bățul dacă simți că este necesar.

Pentru beneficii terapeutice:

Uleiul esențial de Palo Santo poate fi difuzat pentru atomoterapie, și poate reduce tensiunea, poate îmbunătăți starea de spirit și poate calma sistemul nervos.

Folosirea lemnului de Palo Santo în casa ta, poate fi o metodă frumoasă și benefică de a-ți curăța spațiul și de a-ți calma mintea. Dar trebuie să ai în vedere sanctitatea folosirii sale tradiționale și să cumperi dintr-un loc responsabil.

Sursa: https://www.mindbodygreen.com